Safareigs Públics

“Històries de dones i homes rentant roba: dels safareigs públics a les bugaderies autoservei”

Síntesi de la investigació de documentació realitzada  per l’equip de SOS monuments. Es va realitzar gràcies a la beca de documentació de l’IPEC Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya. Coordinadores:  Nadja Monnet – Maricarmen Tapia. Grup de recerca:  Mercè Tatjer – Jacqueline Jacquet  i Jerónimo Bouza.

L’època d’auge va ser entre els anys 1850 i 1960. La seva ràpida proliferació se explica, per una banda, per la por a les pandèmies que assolaven a la població, com al 1821 la febre groga, al 1854 el còlera, novament còlera al 1880 o la grip del 1918, que va matar més de cinquanta milions de persones al món. I per altra banda, amb els constants avanços en la qualitat de vida que van introduir els moviments higienistes a la dècada de 1840, a partir del quals es van dictar diverses normatives de salubritat pública, en les quals es parlava dels safareigs i les  seves condiciones.

Lentament, amb la canalització de l’aigua a les llars, i a partir del 1950 amb la introducció de les rentadores automàtiques, es van abandonar els safareigs i l’acte de rentar la roba es va acollir a l’àmbit privat.

Encara que la tradició venia de lluny, durant gairebé un segle es va anar creant un espai de convivència al voltant del rentar la roba en el que la comunitat va organitzar-se i reunir-se periòdicament. Tant aquesta memòria dels actes quotidians com la contribució dels municipis a la seva construcció i expansió del seu ús mereixen la major atenció i protecció.

Actualment, les noves condicions de vida a la ciutat -les noves formes de convivència, veïns recentment instal·lats, mobilitat de la població o canvis en les rutines domèstiques- han creat una nova demanda de llocs on rentar la roba fora de casa: les bugaderies automàtiques. Així la investigació pretenia a més de documentar el safareigs públics, inventariar les noves bugaderies centrant-se en el Casc Antic de Barcelona, on hi ha gaires. Aquest nova dinàmica ens obre a la reflexió de quins valors hi ha i què diuen de la nostra societat.

Obre>>Sintesi de la investigació

Article Revista Etnografia, juny 2010

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies