Edifici “La Mundial”. Màlaga

Destrucció de la pensió “La Mundial” de Málaga

 

L’empresa “Promociones Braser” pretén construir un hotel al centre de Màlaga, el projecte del qual porta la firma de Rafael Moneo. Per fer-ho, cal modificar el traçat del “Pasillo de Atocha” i modificar el traçat urbà que, a la vegada, canvia el traçat i la perspectiva per arribar al centre històric de la ciutat. També implica enderrocar un edifici emblemàtic de la ciutat com és la pensió “La Mundial”.

Aquestes modificacions afectarien la riba dreta del riu Guadalmedina. L’alçada de l’hotel superaria el perfil actual dels edificis veïns i es canviaria el paisatge de l’arribada al centre històric. Les autoritats justifiquen la modificació de l’alçada basant-se en l’argument que aquesta ja es va malmetre amb la construcció als anys 70 de nous edificis de dubtosa qualitat, i que el suposat valor artístic de l’obra de Moneo ho justifica amb escreix.

La Junta d’Andalusia ha emès un informe desfavorable, que és vinculant[1] però l’Ajuntament, tot i així, ha enderrocat “la Mundial” emparant-se en el fet que no estava protegida.

[1]    Notícia de Diario Sur, 25 de març de 2011