Manlleu: una ciutat de tradició industrial a la vora del Ter

6181-99400246118

L’objectiu fonamental de l’excursió va ser apropar-nos a la realitat actual de la ciutat de Manlleu, el nucli urbà més important del nord de la Plana de Vic. Vam proposar-nos, en especial, observar in situ el seu ric patrimoni industrial, que als darrers anys ha estat objecte d’una remodelació important i, en segon terme, conèixer les transformacions urbanes més significatives que ha tingut la ciutat al llarg de les darreres dècades.

Acompanyats d’Albert Santasusagna, ambientòleg i estudiós de la façana fluvialde Manlleu, vam iniciar el recorregut a la Colònia Rusiñol, una de les antigues instal·lacions fabrils que aprofitaven la força motriu de les aigües del Ter, i que havia pertangut a la família de Santiago Rusiñol.A continuació, i seguint el curs del Canal Industrial i del Passeig del Ter, ens vam desplaçar fins a l’antiga fàbrica de Can Sanglas, reconvertida fa uns anys en la seu del Museu Industrial del Ter. La visita ens va permetre tenir una visió de síntesi sobre la història de la indústria manlleuenca, sobre els seus inicis a la tercera dècada del segle XIX i sobre el seu desenvolupament progressiu, que amb alts i baixos arriba fins avui.

Després de dinar en un establiment conegut de la Plaça (El Manlleuet), vam dedicar la tarda a l’observació dels elements arquitectònics i urbanístics més rellevants del centre de la ciutat i dels seus sectors d’eixample, amb una atenció particular a la façana fluvial i a la interacció constant que Manlleu ha mantingut històricament amb el riu Ter i que ha marcat de forma decisiva el seu urbanisme. En aquesta part de la visita vam tenir el guiatge de Miquel Surinyach, que havia estat arquitecte municipal i redactor del Pla General d’Ordenació del municipi.

Vam cloure l’itinerari a darrera hora de la tarda, arran del pont sobre el Ter, amb una discussió de valoració final dels canvis principals que ha tingut Manlleu al llarg de les tres darreres dècades i els reptes principals que aborda cara al futur.

[Joan Tort, febrer 2016]

colonia_Valls

 

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies