PREGÓ DE LA FESTA MAJOR DE L’ESQUERRA DE L’EIXAMPLE

  2015-10-01 20.23.57            El passat dijous, 1 d’octubre, el nostre soci Gabriel Gómez Plana va fer el pregó de la Festa Major d’enguany de l’Esquerra de l’Eixample. Els veïns volien reivindicar d’aquesta manera la Presó Model. Gabriel Gómez és fill d’Helios Gómez, pintor i grafista que va ser polític a la Model als anys 40 i 50 i que va deixar una part molt important de la seva obra a la mateixa presó doncs va pintar la capella, la Capella Gitana, on la Verge, el Nen i tots el personatges tenen trets gitanos. Gabriel Gómez va reivindicar la conservació d’aquest patrimoni i recordà la lluita portada a terme pels veïns a principis d’aquest segle, juntament amb SOS-Monuments y molt especialment, como no podia ser d’un altre manera, la capella pintada pel seu pare a la quarta galeria. Després va fer una profunda reivindicació del poble gitano, denunciant les persecucions de que ha estat objecte i molt especialment el pla del Marquès de l’Ensenada, ministre amb Felip V i després amb el seu fill Ferran VI. El Marquès de l’Ensenada va tenir el projecte d’eliminar el poble gitano, en el que seria un precedent de l’Holocaust. En els seus inicis es va pretendre acabar amb el nomadisme i que tots els membres d’aquest poble visquessin en poblacions i es censaren en elles (se avecindaran). Al 1749 es va decidir el seu empresonament, separant dones i homes amb la finalitat d’impedir la reproducció d’aquest poble. Tres mesos més tard el Marquès hagué de reconèixer la impossibilitat de portar a terme les seves ordres per els molts aldarulls que protagonitzaren tant homes cm dones gitanes en les seves presons. A més molt homes fugien i trobaven refugi fins i tot a casa d’alguns nobles. Els que quedaren empresonat es resistiren a treballar i el 1763 Ferran VI va decretar l’indult, mesura que aniria seguida d’altres que suavitzaren la pressió sobre els gitanos.

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies