Les Escoles Modernistes de la Colònia Güell en perill de degradació

.

 

DSC01349.

En un extrem del recinte no industrial de la Colònia Güell, en un petit promontori a tocar de la natura, lluny de les presses de qui va només a visitar la cripta d’en Gaudí, s’hi troben la Escola i la Casa del Mestre

Són dos edificis molt diferents units per un petit pont, que permet el pas entre l’un i l’altre. Es van aixecar al 1910, obra d’un col·laborador del mateix Gaudí, Francesc Berenguer. L’escola és de planta quadrada, d’uns 500 m2. de superfície útil. La casa del mestre, de més de 400 m2., és un edifici que evoca un petit castell , amb un torricó circular en una de les cantonades i un pinacle cònic recobert de ceràmica vidriada, que ha estat recentment restaurat.

 

DSC01344

Fins fa dos cursos encara hi havia escola i guarderia, aquesta a la casa del mestre que disposa de diferents nivells, però es van detectar esquerdes i altres patologies i ara el recinte és tancat. Sembla ser que un dels principals problemes radica en els cadenats de la cimentació de l’escola, que no suporta bé el pes que ha d’aguantar. Una de les façanes laterals que dóna al jardí està apuntalada, hi ha esquerdes a les cornises i a les parets del pis. Ara ho tenen com a magatzem del mobiliari que hi resta i altres vitualles.

 

DSC01341

Amb el nom d’Acció Ciutadana al juliol passat, aprofitant el desè aniversari de la inscripció de la cripta al Patrimoni Mundial de la UNESCO, van endegar una crida, en català i anglès, “Salvem l’edifici modernista de l’escola de la Colònia Güell”, per reclamar l’atenció del seu actual estat d’abandonament, fent esment tant dels problemes estructurals com del seu nul manteniment. Reclamaven, alhora, poder activar línies de suport econòmic per tal de fer front a la gran despesa necessària, amb solucions públic-privades. Els signants acabaven així la seva crida: “som una agrupació local d’electors amb presència a l’Ajuntament, independents de cap partit polític. A banda de denunciar la situació actual d’aquest edifici voldríem poder conèixer i col·laborar en qualsevol opció que ofereixi una solució a curt termini”.

L’Ajuntament n’és el propietari i té sobre la taula un projecte de rehabilitació molt per sobre de les possibilitats del seu pressupost anual. Voldrien evitar posar la rehabilitació en mans, exclusivament, de la iniciativa privada. La població de la Colònia Güell és poc nombrosa, que gaudeix d’un entorn particularment privilegiat però que requereix d’una forta inversió conservar i recuperar el que ja s’anat malmetent.

 

El projecte i traçat de la Colònia Güell fou d’Antoni Gaudí però que només fa construir directament la famosa Cripta Güell. El seus col·laboradors i deixebles s’encarregaren de la resta d’edificis. En concret les escoles i la casa del mestre són obra de Francesc Berenguer i Mestres que crea uns edificis gairebé màgics en un entorn privilegiat, la ruïna dels quals representaria una greu pèrdua en sí mateixa i un desastre per entendre tot un projecte i una filosofia que transcendí l’estricte àmbit de l’arquitectura i és expressió feta pedra d’una mentalitat patronal que ja forma part de la història de Catalunya.

 

 

Podeu trobar més informació sobre aquesta visita a La Vanguardia

 http://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20160125/301643536947/escuela-modernista-colonia-guell-mal-estado.html

i al Butlletí de Gent d’Acció, de Santa Coloma de Cervelló

butlleti-gent-daccio

 

 

 

 

 

 

 

 

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies