Aula: “Com conservem La Model?”

 

2016-04-06 19.37.28

SOS – Monuments va obrir una aula de debat el dia 6 de Març a la Sala Maragall del Pati Llimona amb el títol “Com conservem La Model?”.

Van intervenir:

  • Pelai Pagès, professor d´Història de la Universitat de Barcelona.
  • Toni Colomines, de Veïns i Veïnes de l´Esquerra de l´Eixample.
  • Trini Capdevila, presidenta del Districte de l´Eixample.
  • Gabriel Gómez, president de l´Associació Helios Gómez.

 

Un cop obert l´acte per la vici – presidenta Mª Cruz Santos, el professor Salvador Tarragó, fundador de SOS – Monuments, en una breu intervenció ens recordà les actuacions reivindicatives relacionades amb la conservació de la presó Model que, des de principis dels anys 80 s´havien portat a terme per diferents associacions, inclosa SOS – Monuments.

Un record especial pel periodista Victor Alba, que defensava la necessitat de conservar – la, no només pel seu valor arquitectònic, sinó com homenatge a tots els que havien passat per ella en defensa de les nostres llibertats.

 

L´historiador Pelai Pagès ens fonamentà amb precisió el per què de la conservació de la presó Model. El seu nom “Model” ens introdueix en un canvi d´estructura penitenciària. Les presons eren fins 1904 d´un sol àmbit, es a dir, tots els reclusos junts en un espai. La construcció de la nova presó proposa un nou “Model”, amb una diversificació dels espais i una cel.la per a cada pres.

Considerada per Pelai Pagès com la presó de Catalunya, passen per les seves cel·les, a més de tots els presos comuns, gran part dels personatges represaliats que en diferents èpoques han configurat la nostra història.

Abans, durant i després de la Guerra Civil, la Model es un espai de repressió política però també de decisions polítiques (republicans, moviments obrers, POUM, CNT, sindicalistes, antifranquistes, etc…), la Model construïda per a 800 presos, arriba el 1942 a 12.035.

 

El president de la AAVV de l´Eixample recordà com des de 1982 els veïns del barri estan reivindicant l´espai de la Model per a equipaments. Cartes, manifestacions, cassolades, etc…Però la Model continua al barri. Segons ells, existeix un conflicte entre les diferents administracions que frena la realització d´un projecte comú. Últimament han estat rebuts pel Conseller de Justícia que va comentar tenir com a prioritat el canvi dels presos de la Model. Quin problema hi havia? No tenen el 80.000.000 d´euros per a construir la nova presó.

 

En la mateixa línia va parlar la Regidora del Districte. Va comentar diferents coses: en primer lloc que aquest districte ha estat el menys dotat d´equipaments de barri a Barcelona, i que en l´actualitat i davant la falta de terreny públic es necessita l´espai de l´actual presó per esmenar – ho; que és necessari crear un espai de record on ha existit un centre de repressió i que també els actuals presos necessiten una presó digna i adient pel segle XXI. Ens informà també que en l´últim plenari municipal es van recollir les seves demandes d´equipaments públics i que en el proper plenari, la proposta del seu grup parlamentari serà el trasllat de la Model.

 

L´acte es va tancar amb la projecció del DVD “ EN DEFENSA DE LA PRESÓ MODEL DE BARCELONA. UN ESPAI DE MEMÔRIA”, realitzat per l´Associació Cultural Helios Gómez. Gabriel Gómez, fill de Helios Gómez va fer una breu semblança del seu pare, poeta, pintor, lluitador i pres vuit anys en la presó Model on va pintar la “Capella Gitana”. El DVD presenta una transformació de la Model, preservant el panòptic voltat d´una zona verda, utilitzant les galeries per a equipaments i reservant una galeria per museu – memorial amb la “Capella Gitana” restaurada, en record i homenatge a tots els lluitadors que per la Model han passat.

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies