Memòria, patrimoni i paisatge. Els escenaris de la Batalla de l’Ebre 7 i 8 d’abril de 2018

 

 

 

Ens proposem fer un recorregut per diferents escenaris geogràfics de la Batalla de l’Ebre; una batalla que es va desenvolupar entre el juliol i el novembre de 1938 (i, per tant, enguany se’n commemora el vuitantè aniversari) i que és considerat l’episodi bèl·lic més rellevant de la Guerra Civil espanyola. La idea bàsica del recorregut, que es desenvoluparà per alguns dels indrets més significatius del centre i del nord de la franja de 140 km al llarg de la qual es va desenvolupar (entre Amposta i Mequinensa), és apropar-nos al coneixement directe d’aquells escenaris des de la perspectiva de la memòria, del patrimoni i del paisatge: tres eixos importants per a una comprensió global d’un fet històric que va deixar una profunda empremta sobre el territori, tant a escala local com regional.

Atesa la gran extensió de l’espai afectat de manera directa o indirecta per la batalla, tant a una banda com l’altra del riu, hem triat per a la visita una sèrie d’indrets que fossin a la vegada representatius i accessibles en el context d’una sortida de cap de setmana, tot preveient fer nit, el dissabte 7, a la localitat de Gandesa o en el seu entorn immediat.

Itinerari previst

  1. a) Dissabte

Ens trobarem a les 11 del matí a l’aparcament del restaurant del Coll del Moro, km 795,5 de la Cra. N-420, uns 5 km al S de Gandesa. Des d’aquest punt, i acompanyats per l’historiador i professor a la URV, expert en la Batalla de l’Ebre, Josep Sánchez Cervelló, preveiem resseguir, entre el matí i la tarda, diferents llocs emblemàtics de la “zona central” de la batalla, com el mateix Coll del Moro, la Serra de Pàndols, la Punta Targa, el poble de Corbera i la Venta de Camposines. Acabaríem la jornada entre les 7 i les 8, a la localitat de Gandesa.

  1. b) Diumenge

Ens aplegarem de nou a Gandesa, al centre mateix del poble (a l’entorn de la cruïlla de les dues carreteres principals, la N-420 i la C-43), a les 9h30. Des d’aquí reprendrem l’itinerari en direcció nord, tot visitant diferents punts emblemàtics dels termes de Vilalba dels Arcs i de la Pobla de Massaluca, i continuant cap al Baix Matarranya i Faió. A Faió visitarem el Museu de la Batalla de l’Ebre, acompanyats per experts locals, i continuarem després cap a Mequinensa, on arribarem després d’aturar-nos a la Costa dels Aüts, un altre punt emblemàtic. Preveiem acabar el recorregut a Mequinensa, entre les 5 i les 6 de la tarda.

Allotjament

Es recomana reservar a Gandesa mateix (l’establiment més gran és l’hotel Piqué, i hi ha diferents opcions més al mateix poble) o bé a localitats properes, com Corbera, Bot o Vilalba dels Arcs.

 

Aquelles persones que estiguin interessades poden dirigir-se al nostre correu electrònic: sosmonuments@gmail.com

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies