Per a què serveixen el museus?

 


De què serveixen els museus?

Tindran sentit en el futur?

Aquest any 2018 ha estat declarat per la Comunitat Europea “Any Europeu de Patrimoni”. Ja fa segles que objectes considerats valuosos i patrimoni s’han custodiat a entitats a las que denominem “museus”, el temple de les muses.

 

Als museus no només es guardaven objectes artístics. Al segle XIX sortiren museus on s’agrupaven animals dissecats i elements provinents d’altres àmbits de la natura. Allà eren com a mínim classificats i sovint estudiats. Trobem aquí una finalitat del museu relacionada amb la ciència perquè aquesta justament comença amb la classificació i agrupació en sèries amb característiques comunes.

 

Aquests objectius han anat sempre lligats a la finalitat de posar aquests coneixements a l’abast de la societat i divulgar-los. Mostrar en definitiva. I diríem que arribats a finals del segle XX dona l’aparença de que aquest sigui el seu únic objectiu: mostrar per atreure visitants  i turistes.

 

Volem que ens expliquin què entenem ara per museu. Que cada un dels ponents ens parli de la seva visió des de la institució concreta que representa. Com han sortit, d’on venen les seves fonts de finançament.  Què han de fer si volen créixer i augmentar les seves col·leccions, a qui i cóm volen fer arribar la seva veu i si són necessaris al 2018. I què és això de “curator”? Què fa? Quina funció té? I que ens expliquin si són depositaris del patrimoni nostre i de tothom, i només depositaris, o quelcom més i per què.

 

Volem entendre què li faltaria a la societat si deixessin d’existir. Veure el seu entrellat, el que no s’ensenya, com

són fora de les sales d’exposició. És a dir, què es un museu i què els fa diferents uns d’altres més enllà del patrimoni que custodien

 

 

31 octubre               Joan Roca,

Director del MUHBA

 

 7 novembre          Pepe Serra,

 Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya

  

14 novembre       Josep Giralt,

Director del Museu de Lleida

 

21 novembre       Ferran Barenblit,

Director del MACBA

  

28 novembre       Gemma Carbó,

Directora del Museu de la Vida Rural, l’Espluga de Francolí

 

 

5 desembre       Jaume Brunet,

Gerent de la Fundació Suñol

  

 

 

Lloc i hora:  Centre Cívic Pati Llimona

Carrer Regomir, 3 – Barcelona

19:30 h

 

Organitza:

Col·labora:

 

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies