Nota de premsa de SOS-Monuments sobre el projecte final de La Model

 

 

Desprès d’anys d’espera, per fi tenim un projecte, i possible Pla Director, per la ex-presó Model, La Model.

 

SOS-Monuments, entitat que sempre ha estat present en la reivindicació dels valors patrimonials i memorialistes del conjunt carcerari, reconeix que el projecte presentada el passat 3 de desembre millora molt substancialment, les propostes que s’havien publicat al mes de juny i que ens van despertar totes les alarmes.

 

Valorem molt positivament la conservació de l’estrella (el panòptic més els braços) Tanmateix creiem que l’actual proposta continua desvalorant el conjunt:

 

  • No entenem i trobem una contradicció, la necessitat d’enderrocar els murs d’alguns dels braços de l’estrella, quan el volums que es perden amb aquesta acció es tornen a construir en un altre lloc del mateix solar. A més l’enderroc dels murs implica a l’hora un cost ecològic de difícil justificació.
  • Pensem que les transparències de les que es vol dotar als braços afectats per l’enderroc d’un dels seus murs exteriors, són excessius perquè converteixen una part en uns porxos que recorden moltes de les nostres places, però desvirtuen el monument.
  • Igualment queda desvirtuat i afectat el significat del conjunt, les construccions adossades als braços que es proposen perquè desdibuixen aquests braços i, a la llarga, quedaran integrats amb els mateixos, fent-los indistingibles de les parts de nova construcció.

 

D’altra banda trobem a faltar unes directrius i criteris d’intervenció, la qual cosa deixa desprotegit el monument en el futur concurs de rehabilitació i projecte dels nous usos de la Model.

 

No obstant, valorem positivament el procés participatiu endegat per l’Ajuntament i l’esforç per acollir totes les demandes ciutadanes presentades al llarg de gairebé un any de treball, tot i que no creiem que l’edifici sigui compatible amb tots els nous usos que s’han reclamat durant aquests mesos.

 

SOS-Monuments continuarà treballant dintre del Grup Impulsor del Procés Participatiu vetllant per la conservació del monument i la sostenibilitat de la intervenció.

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies