PROCÉS PARTICIPATIU DE LES RAMBLES 

El dilluns 21 de Gener, convidada per la nostra Associació SOS MONUMENTS, va donar una conferència l´arquitecta i urbanista Itziar González sobre el Procés Participatiu de les Rambles de Barcelona.

La seva exposició, molt interessant, va tractar més de la explicació del  procés que de la “ foto” final del projecte.

Al projecte guanyat per l´Itziar González en un Concurs Internacional, es important afegir lo que realment és nou: com aquest projecte s´ha posat en marxa a partir d´un  “veritable” procés de participació ciutadana.

Un procés en pla d´igualtat, conduït per l’equip d’Estratègies km.Zero, el equip que ha treballat amb Na Itziar González en l’elaboració del projecte, i en el que han pogut participar tant veïns de les Rambles, com grups i entitats lligats a les Rambles per raons de feina, cultura o interès en el Patrimoni.

Aquest grup inicial, organitzat en quatre comissions diferents, comença un treball que ha durat 6 mesos, principalment a peu de carrer, escoltant les màximes  opinions possibles, incorporant a arquitectes i associacions, i contactant també amb gent interessada en la defensa del Patrimoni ( l´anomenada ciutadania experta). Les comissions van treballar les àrees de Moviment, Cultura i equipaments, Comunitat i espai públic i Economia i treball

En paral·lel, a les diferents sessions de treball es comencen a separar els diferents temes, a aportar continguts, a engegar les primeres decisions col·lectives i per damunt de tot, a fer extensiu el procés per mitjà de la Web.

Ens van projectar diferents organigrames a partir dels grups de treball, dins dels quals es donava la mateixa importància als objectius com als diferents criteris per assolir-los.

 

Molt important és l’afirmació de va fer de que, en aquests heterogenis grups de participació, es treballava per “consens”, es a dir per assoliment col·lectiu al que s´arribava després d´una valoració dels “no”, els quals sempre s´argumentaven.

Igualment remarcable és la importància que es dona al dèficit de veïns que hi ha la mateixa via, 49 en total. I es subratlla la necessitat de recuperar aquests veïns que facin seva la Rambla i, per la seva mateixa existència, acabin expulsant i redreçant moltes de les derives no desitjables que en aquest moment s’estan donant.

La segona part de la presentació es va dedicar a parlar ( encara que tot està recollit en la Web) del projecte urbanístic concret .

A partir de l´ anomenada “ arquitectura de relació” de la persona amb el lloc i respectant les regles del joc legals, ens va presentar el 4 “rescats” necessaris per a una bona recuperació de les Rambles:

rescat cultural, rescat socioeconòmic, rescat urbanístic i rescat veïnal i de habitatge

Com el seu nom indica, cada “rescat” delimita un concepte diferent, però segons ens va fer veure la senyora González, treballant-los en sentit transversal, ens podria permetre la recuperació patrimonial de les Rambles.

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies