Segon cicle sobre La Ciutadella
Seguint amb les activitats que SOS-Monuments vol fer per cridar l’atenció ciutadana sobre el desconeixement i ús abusiu que es fa del parc de La Ciutadella, aquesta tardor hem programat un nou cicle de conferències que ens donin elements per valorar aquest que és el primer parc històric de la ciutat de Barcelona.
Dia 11 de novembre
Carme Grandas Sagarra, doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Des de l’any 1983 treballa al Sector d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans, del Comitè Espanyol d’Història de l’Art (CEHA), de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA). Ha estat professora d’Història de l’Urbanisme a la Universitat Ramon Llull i imparteix cursos a Màsters i Doctorats de la Universitat de Barcelona a Belles Arts i a Història de l’Art.
Ha participat en nombrosos congressos, simposis i jornades nacionals i internacionals, publicant articles en revistes científiques i participant en obres col·lectives, algunes editades per Enciclopèdia Catalana com “Història de Barcelona” (v.11, 1995), “Els barris de Barcelona” (v.2, 2000), “Patrimoni Monumental de Catalunya” (v.2, 2014), i Art Català al món publicat per Edicions 62 (2008).
És autora dels llibres L’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 (Els Llibres de la Frontera, 1988) i Presencia de los indianos en Barcelona (Àmbit, 2012).
Carme Grandas ens parlarà de “L’art públic al Parc de la Ciutadella i l’evolució del pensament polític”
Dia 18 de novembre
Oliver Hochadel, historiador de la ciència i científic titular de la Institució Milà i Fontanals (CSIC). Ha centrat bona part de la seva recerca a estudiar la relació entre la ciència i els seus públics. Un dels seus estudis de cas és el zoològic de Barcelona i la figura de Francesc Darder, que en fou el seu primer director.
Laura Valls està fent el doctorat en història de la ciència (CEHIC-UAB) i centra la seva recerca a estudiar la natura i la ciència al parc de la Ciutadella a principis de segle XX. Concretament, analitza les exposicions i instal·lacions del parc, com l’escultura del mamut, l’aquari de la Cascada monumental i l’exposició de Piscicultura i Pesca, i el paper que tingué la Junta autònoma de Ciències Naturals.
Tots dos ens parlaran d’ “El patrimoni científic del parc de la Ciutadella”
Dia 25 de novembre
Juan Miguel Muñoz Corbalán, Doctor en Història de l’art i professor de la Universitat de Barcelona. La seva activitat investigadora està centrada en la tasca professional dels enginyers militars d’època moderna. Treballa sobre diversos temes d’arquitectura dels segles XVI al XVIII, classicisme, iconografia urbana i patrimoni cultural. Al 2006 va publicar La Biblioteca del Ingeniero General Jorge Próspero Verboom. Jorge Próspero Verboom va fer el projecte de la fortalesa de La Ciutadella.
Juan Miguel Muñoz Corbalán fou un dels fundadors de SOS-Monuments el 1997 i també ocupà el càrrec de Secretari de la nostra associació. El dia 25 parlarà sobre: “Los edificios supervivientes de La Ciudadela de Barcelona, su sentido histórico y su deriva ideológico-funcional”
El cicle es complementarà amb una passejada pel parc de La Ciutadella el dissabte 28 de novembre
Totes les xerrades seran a la Sala de Conferències del Paati LLimona, Carrer Regomir, nº 3, a les 19.30 H.