Acte de celebració de la renovació del turó de Sant Sebastià i del Cementiri de Vilassar de Dalt
Dissabte 24 de febrer de 2024 es va celebrar a Vilassar de Dalt la finalització de les obres de renovació del Turó de Sant Sebastià i del cementiri d’aquesta vila.
La vinculació de SOS Monuments amb el cementiri de Vilassar va començar el febrer de l’any 2022 quan una plataforma de veïns ens va contactar arran de les obres que s’estaven efectuant al cementiri.
Aquestes obres havien transformat l’antiga entrada principal al recinte, modificant les escales d’accés per adaptar-les a les persones amb dificultats de mobilitat amb la creació d’una rampa. L’obra representava un gran impacte sobre la senzillesa i rusticitat de l’antic cementiri, inaugurat el 1834.
SOS Monuments va donar suport a les reivindicacions, unint-se a la campanya de sensibilització ciutadana i aportant alternatives tècniques en la recerca de solucions perquè no es modifiques la façana principal. Les reivindicacions consistien en:
1.-aturar i desmantellar la intervenció de l’entrada i façana del cementiri per a deixar l’entrada
històrica en el seu estat original,
2.- iniciar l’adequació i dignificació de l’accés lateral per a convertir-la amb la porta d’accés
funcional principal, i
3.- definir els procediments i calendari per fer-ho.
Avui es donava per finalitzada la reivindicació i es celebrava l’èxit de la campanya. La celebració va consistir en uns parlaments per part del Sr. Jordi Casabona, com a portaveu de la Plataforma, agraint a les associacions i persones que havien participat en les reivindicacions, i del regidor de l’Ajuntament que agraí també la col·laboració entre la
ciutadania i el govern municipal, reconeixent també que no sempre és prou cordial i eficaç. Posteriorment a l’interior de la capella de Sant Sebastià es va celebrar un concert de flautes que es va iniciar amb un repertori de músiques medievals i va finalitzar amb el Cant dels Ocells. L’acte va finalitzar amb un pica-pica.
El més important de tot el procés és que finalment es va aconseguir desmuntar l’obra ja executada, que representava una intervenció molt poc respectuosa amb el patrimoni, i com sol succeir en molt poques ocasions, que l’administració ho va reconèixer i va saber rectificar per a consensuar una solució alternativa millor.
Com entitat, ens podem felicitar per haver participat en la defensa d’un element patrimonial que ha tingut un final respectuós amb l’arquitectura tradicional.
JDC
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!