AULA SOS Monuments 2010
“Els mercats municipals a debat”
Per Jacqueline Jacquet
El passat dimecres 13 de Octubre es va celebrar la XXII Aula SOS, organitzada per SOS monuments amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.
Van intervenir Manuel Guàrdia, arquitecte i historiador; Oscar Martín, cap d’estudis de l’Institut Municipal dels Mercats de Barcelona; Carmen Nolla, propietària d’una parada al mercat (renovat) de Tortosa; Salvador Tarragó, vicepresident de SOS Monuments, com a moderador.
Manuel Guardia, desprès d’haver ressaltat la importància del llegat dels mercats tancats a Barcelona, en va presentar la història, distingint tres etapes:
– 1876 Seguint l’exemple dels primers mercats tancats a Europa (Anglaterra i França) es construeixen a Barcelona els primers mercats municipals. Als anys 50 la ciutat compta amb 44 mercats de barri.
– Anys 60 Els grans supermercats es van imposant com a símbol de modernitat (fins i tot el 1957, hi ha un impuls polític en aquest sentit). Els mercats municipals s’erosionen poc a poc.
– Anys 80 Es tornen a fomentar els mercats municipals i comença una política a la vegada de conservació i renovació.
Óscar Martín va presentar l’ Institut Municipal dels mercats de Barcelona, fundat l’any 1991. Aquest institut s’ocupa de la conservació dels edificis i de la renovació dels seus espais per adequar-los a les necessitats dels compradors d’avui en dia (19 mercats remodelats fins ara). Va subratllar tres factors importants en aquest procés.
– Beneficis per a l’usuari: paper social del mercat, compra de proximitat, menjar fresc .
– Implicació dels comerciants: despeses d’instal·lacions, nous horaris.
– Interès arquitectònic dels mercats de Barcelona.
Carmen Nolla que té una parada d’abadejo (bacallà) al mercat de Tortosa va insistir sobre el valor humà dels mercats, l’ importància de la relació entre comerciants i clients . Orgullosa de la renovació del seu mercat és conscient, però, de la lluita que es lliura contra els poderosos hipermercats. Per ella, els mercats només poden rivalitzar i guanyar gràcies a la qualitat de l’oferta i l’especialització. “Lo mercat té futur”, és la seva conclusió.
El debat que va concloure aquestes exposicions es va centrar sobre l’actualitat dels mercats, els assistents es van mostrar partidaris, o no, de la compra al mercat.
L’ Institut Municipal dels mercats de Barcelona va ser l’objecte de critiques referent a algunes renovacions ( mercats de Santa Caterina, de la Barceloneta i d’ Hostafranch) , però sembla que l’ última renovació (Mercat de la Llibertat a Gràcia) és tot un èxit.
Al llarg del debat va quedar la constància que el fet de conservar i renovar els mercats municipals és protegir un patrimoni arquitectònic i, cultural.
____________________________________________________________________
Aula “Projecte del Museu de les ciències Socials de Catalunya a debat”
El passat 11 Març del present any, es va realitzar la XXI Aula de SOS Monuments amb la col·laboració de L’Ateneu Barcelonès.
Va contar amb la participació de Salvador Giner, president del Institut d’Estudis Catalans; Xavier Hernandez, catedràtic d’arqueologia de la Universitat de Barcelona i ex director del Museu de Història de Catalunya; Joan Sanmartí, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona i Pere Izquierdo, ex Director del Museu Arqueològic. Veure article a El Pais>>