El Dispensari Antituberculós
El proper 25 de novembre vindrà l’arquitecte Antoni Pizza a parlar-nos del Dispensari Antituberculós de Barcelona. Aquest edifici, situat al Raval, es va construir els anys 30 per encàrrec de la Generalitat i formava part del Pla Macià de sanejament de la ciutat i alhora va servir per esponjar una de les zones amb més densitat demogràfica de l’Europa del moment. El projecte correspon als arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé.
Com tothom sap la tuberculosi va ser al segle XIX i fins a mitjans del segle XX una infermetat que va fer estralls sobre tot entre els grups mes desafavorits que, a més, es veien obligats a viure en llocs amb una higiene molt deficient.
Tots tres arquitectes formaven part del GATCPAC, compartien les doctrines higienistes i eren admiradors de Le Corbusier. Aquest va ser el primer edifici racionalista que es va fer a Barcelona i el seu disseny funcional, de línies rectes i molt ventilat, el va convertiren un model del racionalisme i de centre sanitari.
Actualment és el CAP Lluís Sayé i es manté com centre de referència en el tractament de la tuberculosi i és una joia arquitectònica
Antoni Pizza és arquitecte, professor titular de “Història de l’Art i l’Arquitectura” a l’Escola Superior d’Arquitectura l’UPC. És autor de molts llibres i treballs que majoritàriament es centren en l’època en què es va construir el Dispensari, a partir de l’any 1929. Ha estudiat i treballat aquest edifici i, de ben segur que té moltes coses a explicar-nos
DATA: 25 novembre 2019
HORA: 19:00 h.
LLOC: Pati Llimona
Carrer Regomir, 3
Barcelona
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!