LA CIUTADELLA, UN PARC HISTÒRIC EN EL LIMB
El dia 27 de Març, Ton Salvador, director de Model Urbà de l´Àrea de Ecologia Urbana de l´Ajuntament de Barcelona, convidat per SOS MONUMENTS, va presentar al Pati Llimona, el Pla Director de l´Ajuntament sobre el Parc de la Ciutadella, un Patrimoni quasi abandonat.
Va començar amb una pinzellada històrica: la ubicació del Parc a la ciutat, plànols de l´antic Parc, fotos antigues d´edificis singulars de l´entorn com l´estació de França, altres fotos de l´enreixat que envolta el Parc, etc…És a dir, una referència al començament del segle XXI, del parc urbà més important de Barcelona.
A continuació ens va fer una enumeració dels problemes que té aquest Parc des de fa temps. Problemes sobre els quals vol actuar en un futur l´Ajuntament. Però en un futur no immediat, ja que no són de fàcil arranjament:
– fer una revisió de les activitats que es fan dins el Parc (tant lliures com organitzades) i que l´han convertit en un” parc estressat”
– estudiar la seva vegetació, molt exposada a la pressió del Parc.
– revisar els equipaments científics ( museus, zoo,…) , retornar al Parc el seu esperit científic del començament i unir-lo als moderns equipaments ( Institut de Ciències del Mar, institut Biomèdic, Hospital, etc..)
– projectar la transversalitat amb la vila Olímpica i Ciutat Vella.
– solucionar les fractures que s´han de salvar per obrir el Parc al mar: ronda litoral i vies del tren.
– revisar els diferents plans que s´han fet sobre el Parc i dels qual només s´han dut a terme l´Esportiu Municipal i les remodelacions del carrer Wellington i del Born.
Un cop analitzada tota aquesta problemàtica, ens donà un llistat de les línies d´intervenció que l´Ajuntament té intenció de fer sobre el parc.
Optimitzant totes les potencialitats que té aquest parc s´intentarà:
– 1) Connectar el Parc amb els diferents “verds” de la ciutat, creant uns eixos transversals que vagin de muntanya a mar.
– 2) Recuperar el “verd” del Parc i consolidar-lo, marcant el nivell d´activitats que pot resistir.
– 3) Crear un Parc del Coneixement.
– 4) Definir el futur de l´estació de França.
– 5) Definir el futur del Zoo
– 6) Redibuixar els límits del Parc de cara al segle XXI.
Fins aquí el resum de la proposta.
Però no voldria acabar sense fer un esment a les preguntes que es van formular en acabar l´exposició i que totes van coincidir en tres punts:
L´estat actual del Parc és deplorable.
El pla presentat està molt bé, però ja es veu que serà a llarg termini.
És imprescindible una actuació immediata de conservació , per evitar el seu actual procés de degradació.
Totes aquestes intervencions van quedar recollides i acceptades pel ponent, que va remarcar la manca de recursos econòmics i d´altra banda la necessitat de la participació ciutadana
Per acabar, donar les gràcies a Ton Salvador per la seva intervenció.