Aula “Les biblioteques a debat: testimoni d’unes professionals”
Cap a on van les biblioteques?
Per l’equip de redacció
El passat dimecres 25 de maig es va realitzar la XXVena Aula de SOS Monuments a l’Ateneu Barcelonès.
Com estava previst, va intervenir primerament Mercè Escardó, directora de la Biblioteca Can Butjosa de Parets del Vallès, que va parlar de la seva experiència de cara als infants. Seguidament, Montserrat Llovera, directora de la Biblioteca Districte 2 de Terrassa, va explicar que dirigeix una biblioteca de nova generació en un barri d’immigrants en la qual ha aconseguit fomentar la lectura. Finalment, Montserrat Julià, directora de la Biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida va ressaltar que les biblioteques actualment s’estan deshumanitzant: hi ha poc contacte amb els lectors, moltes activitats en detriment de la lectura, manca de silenci. « Les bibliotecàries han d’entomar el paper de conservar les biblioteques” -va dir.
Les intervencions de les tres directores de biblioteques van quedar diluïdes en una descripció del que fan; molt lleugerament es va fer, al finalitzar, una reflexió sobre la incorporació de nous criteris del que ha de ser i fer-se en una biblioteca.
L’Aula ens va servir com inici de reflexió sobre el futur rol de les biblioteques. Encara que no sabem cap a on han d’anar, citem algunes dinàmiques sobre les que cal reflexionar:
- Objectius d’inversió: Forta inversió en noves biblioteques i poca en noves adquisicions i manteniment dels fons.
- Inadequada arquitectura per a les noves biblioteques: caixes de vidre on es cremen els llibres amb la llum solar. Espais que no permeten les activitats bàsiques i sense acondicionament tèrmic, cosa que implica moltes despeses del seu pressupost global.
-
Patrimoni documental: Manca d’esforç i consciència de protegir el patrimoni documental. Molts del llibres “vells” són descatalogats i ja no es poden trobar.
-
Centre cívic o biblioteca? Les noves activitats a les biblioteques moltes vegades s’allunyen del seu sentit: cursos de cuina, jocs per a nens, cicles de cinema…
-
Els fons locals a les biblioteques de barri encara avui en dia continuen essent mínims.
-
Canvi de demanda: la majoria dels préstecs són de DVDs i música. Per altra banda, gran part de les taules de lectura són ocupades per persones amb ordinador portàtil que hi van a treballar.
-
Quina és la llengua d’una biblioteca catalana? Com ha de respondre una biblioteca a les noves demandes multiculturals?.
…………………………………………………………………………………………………………………..
Sobre la reflexió i el debat
La biblioteca pública és una institució centenària. Durant els segles XIX i principalment el segle XX la societat ha reclamat un tracte igualitari de l’accés a la cultura mitjançant la biblioteca pública, el llibre i l’hàbit de la lectura. Amb la revolució tecnològica la biblioteca ha adoptat altres funcions, a banda del foment de la lectura.
Actualment són concebudes com a equipaments culturals de proximitat i són dissenyades com a grans espais arquitectònics, comptant amb molt bona acollida per part dels ciutadans. Podríem enumerar algunes de les seves virtuts: espais de lliure accés a internet, on s’hi pot participar en un munt d’activitats, per als immigrants és un punt de trobada o acollida, i un servei on endur-se en préstec llibres i materials audiovisuals a casa. S’han fet visibles sobretot si les valorem quantitativament: increment de visitants i de d’usuaris de préstec essencialment. Hem comptat en aquest procés amb la complicitat de les administracions que tutelen les biblioteques, les associacions professionals i de les bibliotecàries del nostre país.
No hem reflexionat suficientment sobre els costos d’aquest pas de gegant, sovint perquè hem menystingut altres models de biblioteca, com la clàssica o tradicional per poc tecnificada, i no hem considerat culturalment altres èpoques.
Podem apostar per entendre-la des d’un punt de vista més ampli, tant des de la seva materialitat que passa per la custodia patrimonial de llibres i fons documentals, i la immaterialitat, és a dir totes aquells valors que la biblioteca simbolitza individualment i col·lectivament.
Podríem afegir que hauria de ser més humana. D’entrada més imaginativa perquè ha de despertar el gust per la lectura sobretot en els infants i els joves. També participativa com a espai propici per la convivència de la comunitat. Un lloc on tothom es coneix hi participa, on es fa treball en xarxa amb l’escola i els centres d’educació, un espai que convida a l’encontre de les famílies, on s’hi fa un treball real vers la integració dels més desfavorits, etc. Per últim hauria de posar especial cura amb les activitats que planteja per acomplir aquests objectius.
El testimoni de les bibliotecàries convidades servirà per posar damunt de la taula aquestes i altres qüestions. Les biblioteques que elles dirigeixen formen part del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, creat l’any 1995 per difondre els objectius de la UNESCO. Actualment el grup està format per 41 biblioteques més i és pioner a tot l’estat per vàries raons. El primer lloc per posar especial cura en la funció social, educativa i integradora de les biblioteques. En segon lloc per recolzar a més diversos projectes d’innovació bibliotecària i iniciatives per afavorir la lectura i la narració de contes. En darrer terme l’adaptació dels serveis bibliotecaris per donar resposta a la creixent diversitat cultural dels nostres municipis. Dins de la professió cal comptar significativament la celebració de jornades interprofessionals cada dos anys com les celebrades a Salt l’any 2003 i les reflexions recollides en el manifest Les biblioteques públiques: espais d’integració social, entre d’altres.
El curtmetratge “La caixa màgica” sobre l’aniversari d’una biblioteca (Can Butjosa en els seus 25 anys), ens dona peu a preguntar-nos sobre els valors que les biblioteques han de custodiar. L’audiovisual, produït a inicis de 2009, ha estat dirigit per Daniel Torres i Jaime Ballada, amb guió de Jordi Palay, Daniel Torres i Jaime Ballada. Durant 14 minuts, temps que dura el curt, un follet –el Follet de la Biblioteca Can Butjosa- ens endinsa al món màgic dels llibres, de les aventures i de totes aquelles persones que viatgen pel món de les paraules a través de la lectura.
Mes informació Articles de Mercè Escardó i Bas
“Biblioteca: una palabra, un olor, sabor y saber” (pdf)
“Bibliote..que?” (pdf)