Aula: EL TEGINAT DE L’ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE MONTBLANC
L´aula del mes de Novembre va consistir en la presentació d´aquest llibre a càrrec de Carme Plaza i Joan Fuguet, coautors del llibre, amb una amplia trajectòria professional i companys de SOS.
L´ explicació de la seva investigació va estar dividida en dues parts:
la primera, dedicada més a l´arquitectura: estructura de l´església, reformes i posterior recuperació.
la segona, dedicada més a la decoració i a la seva simbologia.
Un breu resum.
Construïda a meitat del s.XIII, l’església de Sant Miquel de Montblanc forma part del grup de temples “ de la reconquesta”. Ja durant el s. XIII va ser el lloc de reunió del consell general de la vila de Montblanc.
Església d´una sola nau, amb arcs transversals que suporten una coberta de fusta i capelles laterals a tots dos costats. És un temple rectangular, amb els murs laterals i la capçalera fets amb tàpia i la part principal de pedra. Al s.XVIII es va reformar, cobrint el teginat gòtic i convertint-la en una església barroca. Al s.XX es va descobrir de nou el teginat.
Un cop descobert es va veure la decoració de les bigues, mènsules, etc… Per a la seva decoració policroma, s´empraren sis colors fets amb minerals: groc, vermell, negre, blanc, blau i carabassa. La decoració estava feta amb motius geomètrics, amb motius vegetals i amb dibuixos d´animals reals ( aus, peixos, quadrúpedes,…) i animals fantàstics (dracs, una sirena,…). En general aquests animals simbolitzen la lluita entre el Bé i el Mal. També amb motius heràldics de personatges importants de Montblanc i amb una successió dels diferents escuts de Montblanc.
Tota la presentació reforçada amb projeccions tant de la part arquitectònica com de la part decorativa ens va animar a organitzar una sortida a Montblanc per admirar “ in situ” tot el que acabàvem de veure.
Amb un agraïment al Joan i la Carme esperem retrobar-nos el dia de la sortida que s´enviarà properament.