XVna Assemblea de SOS Monuments
El passat 25 de gener, SOS-Monuments va celebrar la seva Assemblea anual al Pati Llimona de Barcelona. Llegida i aprovada l’Acta anterior va haver l’informe sobre l’estat de comptes que és positiu.
Entre les activitats que destaquen aquest any trobem la publicació del llibre que commemora el dècim aniversari de l’existència de SOS-Monuments i que va ser presentat al mateix Pati Llimona i al que acompanya un vídeo.
Una activitat remarcable per la nostra associació ha estat la sisena trobada de l’ELADEPAC que enguany ha tingut lloc a Barcelona on es trobaren vora de 30 especialistes tant de Sudamèrica com de Barcelona.
Entre els canvis que hi ha de cara al pròxim any està el canvi de lloc de reunió i realització de les aules bimensuals. Deixem l’Ateneu barcelonès que ens ha acollit tots aquests anys i a qui agraïm les seves atencions, i passem a instal·lar-nos al Pati Llimona, on hem estat molt ben acollits.
Així mateix canviem de Secretari. La Jacqueline Jacquet deixa el càrrec que amb tanta dedicació ha exercit aquests últims quatre anys, i serà substituïda pel Joan Carles Tatjer. A tots dos els donem les gràcies.
En el capítol d’activitats previstes per aquest any que comença estan les excursions. Ja hem fet una, a Cornellà de Llobregat molt bé guiada pels amics de l’Associació l’Avenç d’aquesta ciutat, trobareu el resum en aquesta mateixa pàgina.
El 22 de març en Joan ens guiarà pel Bergadà que és la comarca on millor s’ha conservat l’entorn de masies. En dates per determinar anirem a veure jardins remarcables de la Costa Brava, serà maig i anirem guiats per en Jordi Díaz. Al setembre esperem poder anar dos dies al Monestir de Santa Maria del Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera a Lleida. En aquesta visita estarem acompanyats per Josep Sansalvador Castellet. El Monestir de les Avellanes fou declarat monument nacional en 1921 i molt a prop tenim els indrets on es lliuraren els combats del Front del Segre durant la Guerra civil.
La pròxima aula es dedicarà a parlar d’entitats ciutadanes compromeses amb la investigació i divulgació de la història del seu barri. La data prevista és el pròxim 19 de febrer. La resta d’aules s’aniran anunciant.
Els premis que cada any reparteix SOS-Monuments, “Admiracions conservades” i “Admiracions destruïdes” aquesta vegada han estat donats a:
1) Admiracions conservades 2013 al museu d’estris de pagès per la quantitat d’aquests i suficiència en els diferents aparts de que es composa, a la Museu “El Racó del avi” de Palau de Plegamans
2) Admiracions conservades 2013 a Carlos Muñoz de Pablos, Pablo Muñoz Ruíz i Alonso Muñoz Ruíz, vitrallers restauradors de la Catedral de Segòvia, pel mestratge de les solucions de les diverses temàtiques que resolen en un tram concret de vidrieres del costat evangeli de la nau central.
3) Admiracions conservades 2013 a la Fundació MAN de Camariñas a la Costa da Morte gallega, per la seva conservació de l’obra del l’escultor Manfred Gnädinger perfectament integrada a la natura de l’entorn.
4) Admiracions conservades 2013 a la revista Carrer per la seva tasca en la defensa del patrimoni material i immaterial de Barcelona i la defensa dels interessos veïnals.
5) Admiracions destruïdes 2013 pel inapropiat emplaçament de l’edifici que intercepta la sortida del carrer d’Àvila a la plaça de les Glories, que suprimeix l’escala humana d’aquesta i tapa les visuals rasants a la torre Agbar des de les seves voreres laterals a l’edifici HUB de Barcelona del equip d’arquitectes MBM (Martorell, Bohigas, Mackay)
6) Admiracions destruïdes 2013 per l’edifici dels Encants de Barcelona que amb el seu sostre volant reflecteix un sostre virtual de deixalles, en comptes de contribuir a una composició més ordenada que ajudi a definir una plaça més tancada i proporcionada. a l’equip d’arquitectes b270 (Fermin Vázquez)
7) Admiracions destruïdes 2013 a la Torre Pelli de Sevilla, promoguda por Cajasol, por la desfiguració y confusió de las vistes de horitzó al competir con la Giralda, obra del arquitecte César Pelli y a En Alfredo Sánchez Monteseirin y En Juan Ignacio Zoido (anterior y actual alcalde de Sevilla)
8) Admiracions destruïdes 2013 por la impròpia intervenció a la plaça de la Encarnación de Sevilla amb l’emplaçament de “las Setas” de l’artista Jürgen Mayer, a sobre de l’antic mercat públic existent, solució mes pròpia d’un escenari cinematogràfic que d’una obra arquitectònica pública ben construïda en fusta. Y també a En Alfredo Sánchez Monteseirin y En Juan Ignacio Zoido (anterior y actual alcalde de Sevilla)
SOS Monuments